Slapen op vakantie
Tijdens de zomermaanden trekken veel mensen op vakantie om daar uit te rusten en de batterijen opnieuw op te laden. Hoewel het idee van ontspanning en uitrusten op vakantie aantrekkelijk klinkt, ervaren velen juist slaapproblemen wanneer ze op reis zijn. Maar waarom slapen sommige mensen eigenlijk slechter tijdens hun vakantie? En hoe voorkom je slaapproblemen als je op reis bent? In deze blog geven we je enkele handige tips om ervoor te zorgen dat je op reis een betere nachtrust krijgt.
Waarom slapen mensen slechter op vakantie?
Slapen in een nieuwe omgeving, zoals een hotelkamer of een vreemd bed, kan oncomfortabel zijn. Het kan even duren voordat je lichaam gewend is aan de onbekende matras, waardoor je moeilijker in slaap kan vallen of onrustiger slaapt. Meestal duurt het minstens 14 tot 30 dagen vooraleer je echt aan een nieuwe matras gewend bent. Helaas is die periode vaak te lang wanneer je op vakantie bent.
Op vakantie gaan kan bovendien een mix van stress en opwinding met zich meebrengen. Je bent misschien enthousiast over de nieuwe ervaringen die je te wachten staan, maar tegelijkertijd kunnen er stressfactoren optreden, zoals het plannen van activiteiten, het regelen van accommodatie of het omgaan met nieuwe situaties. Deze emoties kunnen ook je slaappatroon verstoren. Daarnaast kan een verstoord slaapritme ook bijdragen aan een slechtere nachtrust op reis. Op vakantie is er vaak meer flexibiliteit in het dagelijkse schema. Mensen blijven bijvoorbeeld langer op dan normaal, omdat ze zoveel mogelijk uit hun dag willen halen. Dit kan leiden tot een onregelmatig slaappatroon.
Slaaptips voor op vakantie
Slaap jij soms ook slecht op vakantie? Gelukkig zijn er enkele effectieve slaaptips die je tijdens je vakantie kan toepassen voor een betere nachtrust:
Probeer zoveel mogelijk vast te houden aan je normale slaaptijden, inclusief het naar bed gaan en opstaan op hetzelfde tijdstip. Dit helpt je lichaam om in een regelmatig slaapritme te blijven. Op vakantie hebben mensen de neiging om laat op te blijven en 's ochtends langer te slapen.
- Hoewel het verleidelijk kan zijn om je normale slaappatroon los te laten, kan dit leiden tot slaapproblemen en vermoeidheid. Probeer dus consistent te blijven met je slaaptijden
- Creëer een rustgevende slaapomgeving: Zorg ervoor dat je hotelkamer of accommodatie een comfortabele en rustige omgeving is om in te slapen. Gebruik indien nodig oordopjes of een slaapmasker.
- Beperk blootstelling aan schermen voor het slapengaan: Het blauwe licht van elektronische apparaten kan je slaap verstoren. Probeer minstens een uur voordat je gaat slapen je telefoon, tablet of laptop uit te zetten. Lees in plaats daarvan een boek, ontspan met een warm bad of doe wat ontspanningsoefeningen.
- Vermijd cafeïne en alcohol voor het slapengaan: Cafeïnehoudende dranken zoals koffie, thee en energiedrankjes kunnen je wakker houden, terwijl alcohol je slaapkwaliteit kan verminderen. Beperk het gebruik van deze stoffen en drink in plaats daarvan een kopje kruidenthee of warme melk voor het slapengaan.
- Doe ontspanningsoefeningen: Neem wat tijd voordat je naar bed gaat om te ontspannen en tot rust te komen. Dit kan onder andere bestaan uit ademhalingsoefeningen, meditatie, yoga of het luisteren naar kalmerende muziek. Dit zal je helpen om stress en spanning los te laten en een goede nachtrust te bevorderen.
Wat als je naar een andere tijdzone reist met het vliegtuig?
Als je naar een andere tijdzone reist, kan je een jetlag ervaren. Een jetlag is als het ware een verstoring van je normale slaap-waakritme en dat ontstaat wanneer je op reis gaat en daarbij verschillende tijdzones passeert. Je interne biologische klok is nog afgestemd op je oorspronkelijke tijdzone, wat kan leiden tot slaapproblemen. Daarom kan je moeite hebben met in slaap vallen, vroeg wakker worden of voel je je juist slaperig overdag.
Slapen in een vliegtuig kan ook een uitdaging zijn. Het kan luidruchtig zijn, de verlichting kan fel zijn en je hebt maar een beperkte ruimte en mogelijkheden om een comfortabele slaaphouding te vinden. Om toch zo comfortabel mogelijk te slapen tijdens een vlucht, kun je gebruikmaken van een aantal producten:
- Een slaapmasker van Tempur kan bijvoorbeeld helpen om licht te blokkeren en een donkere slaapomgeving te creëren, zelfs als de omgeving helder is.
- Daarnaast kan een reiskussen zorgen voor ondersteuning en comfort voor je nek en hoofd tijdens het reizen.
- Een reisset met essentiële slaapaccessoires, zoals een oogmasker, oordopjes en een nekkussen, kan ook handig zijn.
Wil je een jetlag voorkomen? Dan is één van de belangrijkste tips tegen een jetlag om al vóór je reis te beginnen met wennen aan de nieuwe tijdzone. Pas je slaapschema enkele dagen voor vertrek aan de nieuwe tijdzone aan, zodat je lichaam geleidelijk kan wennen aan de verandering. Zorg er ook voor dat je uitgerust het vliegtuig instapt, drink voldoende water en zoek daglicht op om je interne klok te helpen aanpassen aan de nieuwe tijdzone.
Bosmans Slaapcomfort geeft graag advies
Wil je een jetlag voorkomen? Dan is één van de belangrijkste tips tegen een jetlag om al vóór je reis te beginnen met wennen aan de nieuwe tijdzone. Pas je slaapschema enkele dagen voor vertrek aan de nieuwe tijdzone aan, zodat je lichaam geleidelijk kan wennen aan de verandering. Zorg er ook voor dat je uitgerust het vliegtuig instapt, drink voldoende water en zoek daglicht op om je interne klok te helpen aanpassen aan de nieuwe tijdzone.
Bosmans Slaapcomfort geeft graag advies
Vertrek je binnenkort op reis en heb je nog specifieke vragen? Kom dan zeker eens langs in onze winkel in Heist-op-den-Berg. Onze slaapexperts helpen je graag verder.
Bekijk onze contactgegevens