Alles over de 5 verschillende slaapfases
In deze blog vertellen we je meer over de wereld tussen slaapwel en goedemorgen. We nemen je mee vanaf het moment waarop je lichtjes indommelt tot het moment dat je weer (helemaal uitgeslapen) wakker wordt. Gedurende een hele nacht doorloop je maar liefst 5 verschillende slaapfases. We vertellen je graag meer over jouw slaapcyclus en hoe je die kan optimaliseren.
De 5 verschillende slaapfases
Overdag moet je lichaam heel hard werken. Daarom is het belangrijk dat je het ‘s nachts de tijd geeft om te resetten en uit te rusten. Alleen zo kan je je batterijen weer opladen voor een nieuwe dag. Dat gebeurt in 5 verschillende fases: de inslaapfase, de lichte slaap, de overgangsfase naar de diepe slaap, de diepe slaap en de REM-slaap. Dat lijkt een hele boterham, maar eigenlijk heeft je lichaam ongeveer 2 uur nodig om die 5 fases volledig te doorlopen:
- 1) inslaapfase: 5-10 minuten
- 2) lichte slaap: 60 minuten
- 3) overgangsfase naar diepe slaap: 5-10 minuten
- 4) diepe slaap: 20 minuten
- 5) REM-slaap: 20 minuten
De verschillen tussen de slaapfases
Alle 5 de slaapfasen zijn belangrijk en je moet ze allemaal doorlopen voor een goede nachtrust. Gemiddeld doorloop je zo’n 4 tot 5 slaapcycli per nacht. Deze kunnen uiteraard te allen tijde onderbroken worden. Telkens wanneer je de slaapcyclus doorlopen hebt, word je even kort wakker. Vaak is dat zo kort dat je het niet eens doorhebt.
De cyclus die je doormaakt ziet er als volgt uit:
- 1) Je valt in slaap in de inslaapfase.
- 2) Tijdens de fase van de lichte slaap wordt je niet meer wakker van ieder geluidje, maar slaap je ook nog niet volledig.
- 3) Daarna kom je in een overgangsfase tussen lichte en diepe slaap In deze fase ontspannen je spieren, begin je langzamer te ademen en verlaagt je hartslag.
- 4) In de fase van de diepe slaap herstelt je lichaam zich opnieuw en worden je batterijen weer opgeladen. Wanneer iemand je in deze fase van het proces wakker maakt, ben je helemaal gedesoriënteerd.
- 5) De afkorting REM uit REM-slaap staat voor Rapid Eye Movement. In deze fase herbeleef je je dag. Je hersenen worden weer geactiveerd en je ogen bewegen voortdurend. Dit is ook de fase waarin je droomt
Hoeveel diepe slaap heb je nodig?
Om je lichaam de kans te geven om ‘s nachts te herstellen, is het belangrijk dat je zo veel mogelijk diepe slaap en REM-slaap op je teller hebt staan. Die twee fases zorgen voor lichamelijk en geestelijk herstel en duren in totaal zo’n 30 tot 45 minuten. Op dit moment ben je niet meer bij bewustzijn en zal je ook erg gedesoriënteerd zijn wanneer je gewekt wordt. Meestal worden je slaapcycli gedurende de nacht korter. De eerste 4 uur van de nacht zijn het belangrijkste en daarna volgen vaak meerdere onderbroken cycli waar telkens je eindigt in de fase van de lichte slaap. Als je wil uitslapen kan je best 1 cyclus langer slapen dan normaal. Dat is ongeveer 1,5 uur. Om ervoor te zorgen dat je cyclus minder onderbroken wordt, is het belangrijk dat je je slaapritme optimaliseert. In onze vorige blogpost geven we je graag een aantal concrete tips & tricks.
Investeer in een goed slaapsysteem
Uiteraard start een goede nachtrust bij een goed slaapsysteem. Helaas bestaat er niet één magische matras waarop elke persoon ongestoord de 5 slaapfases doorloopt. Afhankelijk van je wensen en noden bekijken we dus graag samen met jou de opties in onze winkel. Ben jij bijvoorbeeld een buikslaper? Dan is het belangrijk dat de matras je lichaam voldoende ondersteunt zodat je alle slaapfasen kan doorlopen zonder wakker te schieten met pijn in je rug. Heb je het snel warm en kan je daardoor moeilijk inslapen? Dan kan een Technogel matras voor jou een oplossing bieden. Dankzij zijn verkoelende toplaag geniet je van 40% betere inslaapkwaliteit en blijft de matras ook koeler gedurende de nacht.
Ons assortiment bestaat uit topmerken zoals Auping , Tempur , M line , Kuperus en nog veel meer. Bekijk ons aanbod alvast online of kom langs in de winkel voor slaapadvies op maat. Onze slaapexperts nemen uitgebreid de tijd om samen met jou je slaaphouding in kaart te brengen en geven je de mogelijkheid om alle geschikte kussens en matrassen uit te testen.