Eerste hulp bij snurken

Eerste hulp bij snurken

Volgens onderzoekers zouden zo’n 2,5 miljoen Belgen snurken. Een indrukwekkend cijfer dat goed is voor 50% van de mannelijke bevolking en 15% van de vrouwen. Snurken is een veelvoorkomend probleem dat niet alleen de slaapkwaliteit van de snurker zelf beïnvloedt, maar ook die van de partner. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen beschikbaar om dit probleem aan te pakken, van eenvoudige aanpassingen in de slaapomgeving tot innovatieve hulpmiddelen. In deze blog bekijken we ze graag samen met u.

Wat is snurken eigenlijk?
Snurken, ook wel ronchopathie genoemd, is het geluid dat ontstaat tijdens de slaap door trillingen van de zachte weefsels in de neusholte, mond en keel. Het storende geluid ontstaat omdat lucht niet vrij door de luchtwegen kan stromen tijdens het slapen. Er zijn verschillende factoren die snurken kunnen veroorzaken. Denk maar aan overgewicht, alcoholgebruik, roken, allergieën en een verstopte neus. Daarnaast spelen ook anatomische kenmerken, zoals een afwijkend neustussenschot of vergrote amandelen een rol.

De impact van snurken
Bij rustig in- en uitademen produceert u ongeveer 25 tot 30 decibel. Bij de gemiddelde snurker gaat dit makkelijk boven de 35 decibel en dat kan storend zijn voor zowel snurker als partner. De nachtrust van de snurker wordt namelijk verstoord, wat kan leiden tot vermoeidheid, prikkelbaarheid en concentratieproblemen. Ook de partner kan vergelijkbare klachten hebben door slaapgebrek. Bovendien kan snurken een teken zijn van een ernstiger gezondheidsprobleem, zoals slaapapneu, waarbij de ademhaling tijdens de slaap herhaaldelijk stopt en opnieuw begint.

Oplossingen voor snurken

Er zijn verschillende manieren om snurken aan te pakken, variërend van eenvoudige lifestyle-aanpassingen tot innovatieve hulpmiddelen. Hier zijn enkele van de meest effectieve oplossingen:

  1. Verandering in slaaphouding: Slapen op de zij in plaats van op de rug kan helpen om snurken te verminderen, omdat deze positie de luchtwegen meer openhoudt.
  2. Gezond gewicht behouden: Overgewicht kan bijdragen aan snurken. De vetopstapeling aan de hals zorgt namelijk voor een nauwere luchtweg tussen de neusingang en de stembanden.
  3. Vermijd alcohol en slaapmiddelen: Deze middelen ontspannen de spieren in de keel, wat kan leiden tot snurken.
  4. Behandel allergieën: Allergieën kunnen leiden tot verstopte luchtwegen, dus het behandelen van allergieën kan helpen om snurken te verminderen.
  5. Het belang van het juiste hoofdkussen: Een goed hoofdkussen kan een groot verschil maken bij snurk- en slaapproblemen. Kwalitatieve hoofdkussens laten de nek- en schouderspieren volledig ontspannen, wat de slaap bevordert. Traagschuimkussens worden vaak aangeraden voor snurkers, omdat ze de nek en het hoofd perfect ondersteunen wanneer u op uw zij ligt. Deze kussens zorgen ervoor dat uw ruggengraat in de juiste houding blijft, wat uw hele lichaam tot rust laat komen en het snurken vermindert.

Bekijk ons aanbod hoofdkussens

 

Bosmans Slaapcomfort geeft advies op maat


Onze slaapexperten in de winkel helpen u graag verder. Bent u op zoek naar een goed ondersteunend kussen of weet u niet goed welke matras beter ondersteunt wanneer u op uw zij wil slapen? Kom dan gerust eens testen in de winkel. Op basis van uw noden stellen wij een aantal exemplaren voor die u makkelijk kan testen.

Maak hier alvast je  afspraak

Lire précédent
De voordelen van een waterbed

De voordelen van een waterbed

Bent u op zoek naar de ultieme slaapervaring? Dan is een waterbed wellicht iets voor u. Bij Bosmans Slaapcomfort begeleiden we u graag in het maken van de juiste keuze....

Lire ensuite
Tips om goed te slapen op een camping

Tips om goed te slapen op een camping

Tijdens de eerste nachten van uw vakantie slaapt u vaak minder goed. Dat komt omdat uw lichaam moet wennen aan de nieuwe plek en de omgeving. Vooral tijdens het kamperen...